Návod na výrobu pesta zo žihľavy
Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.
Vyhľadávanie
Aktuálne informácie
Pesto je vynikajúca vec na špagety, do omáčok, ale aj na potretie zapekaných bagiet. A najlepšie na tom všetkom je to, že si ho vieme vyrobiť aj sami. My vám však ponúkneme recept na pesto zo žihľavy.
Čo potrebujeme, povie zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová.
· asi 3 väčšie hrste čerstvej žihľavy
· 2 PL sezamu
· 2 PL konopných semienok
· pol ČL čierneho korenia
· pol ČL soli
· 1 strúčik cesnaku
· 2 dl panenského olivového oleja
Najprv ten jednoduchší spôsob prípravy: všetky suroviny vložiť do mixéra, rozmixovať a uložiť do zatváracieho pohára. Hotovo.
Pre labužníkov tu máme recept síce zložitejší, ale pesto zo žihľavy je oveľa chutnejšie. Žihľavu vložíme do vriacej vody a necháme asi minútu povariť. Scedíme a vložíme do mixéra.
Opražíme semienka do zlatista, pridáme soľ a korenie a všetko vložíme do mixéra k žihľave. Vložíme ešte strúčik cesnaku, olivový olej a všetko dobre zmixujeme. Ak chceme redšiu konzistenciu na omáčku, pridáme viac olivového oleja. Pokiaľ chceme klasické pesto, oleja dáme menej.
Ak si budete robiť toto labužnícke pesto, z jeho prípravy môžete využiť úplne všetko. Týka sa to aj vody, v ktorej ste vyvarili žihľavu.
Vodu nevylievajte – vypite ako čaj alebo použite ako základ do polievky alebo omáčky. Obsahuje veľa výživných látok a je chuťovo príjemná.
Ak je pre Vás chuť veľmi výrazná, zjemníte čaj mätou alebo harmančekom tak, že do horúcej vody rovno vložíte bylinky a po vychladnutí scedíte.
Zajtra budeme bojovať proti burine prostriedkom vlastnej výroby.
Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 2.6.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>