Návod na výrobu pesta zo žihľavy

Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.

Stiahnite si TOP 3

Aktuálne informácie



Pesto je vynikajúca vec na špagety, do omáčok, ale aj na potretie zapekaných bagiet. A najlepšie na tom všetkom je to, že si ho vieme vyrobiť aj sami. My vám však ponúkneme recept na pesto zo žihľavy.

Čo potrebujeme, povie zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová.

·         asi 3 väčšie hrste čerstvej žihľavy

·         2 PL sezamu

·         2 PL konopných semienok

·         pol ČL čierneho korenia

·         pol ČL soli

·         1 strúčik cesnaku

·         2 dl panenského olivového oleja

Najprv ten jednoduchší spôsob prípravy: všetky suroviny vložiť do mixéra, rozmixovať a uložiť do zatváracieho pohára. Hotovo.

Pre labužníkov tu máme recept síce zložitejší, ale pesto zo žihľavy je oveľa chutnejšie. Žihľavu vložíme do vriacej vody a necháme asi minútu povariť. Scedíme a vložíme do mixéra.

Opražíme semienka do zlatista, pridáme soľ a korenie a všetko vložíme do mixéra k žihľave. Vložíme ešte strúčik cesnaku, olivový olej a všetko dobre zmixujeme. Ak chceme redšiu konzistenciu na omáčku, pridáme viac olivového oleja. Pokiaľ chceme klasické pesto, oleja dáme menej.

Ak si budete robiť toto labužnícke pesto, z jeho prípravy môžete využiť úplne všetko. Týka sa to aj vody, v ktorej ste vyvarili žihľavu.

Vodu nevylievajte – vypite ako čaj alebo použite ako základ do polievky alebo omáčky. Obsahuje veľa výživných látok a je chuťovo príjemná.

Ak je pre Vás chuť veľmi výrazná, zjemníte čaj mätou alebo harmančekom tak, že do horúcej vody rovno vložíte bylinky a po vychladnutí scedíte.

Zajtra budeme bojovať proti burine prostriedkom vlastnej výroby.

 

Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 2.6.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>