Pripravte si zdravý bylinkový alebo ovocný sirup

Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.

Stiahnite si TOP 3

Aktuálne informácie



Dnes si vyrobíme bylinkový sirup. Akýkoľvek, pretože tieto dva recepty sú univerzálne. Prvý postup nám povie zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová.

Do veľkého hrnca vložíme čerstvú bylinkovú zmes - ja mám 6 litrový hrniec a tento zaplním zmesou. Zalejeme 3 litrami studenej vody a prevaríme. Odstavíme z platne a necháme 24 hod. lúhovať.

Na druhý deň precedíme a vrátime späť do veľkého hrnca. Prisypeme 5 kg cukru, 100 gr. kyseliny citrónovej, dobre premiešame a necháme prejsť varom. Pena, ktorá sa vám objaví na povrchu tam nemá čo robiť, takže ju priebežne zbierajte.

Po prevretí a odstránení peny horúce lejte do čistých fliaš. Z tohto množstva je 6 litrov sirupu a automaticky sa tým zasterilizuje, takže sterilizovať už netreba.

Máme ešte jeden recept, ten je bez varenia na 1 liter sirupu. Natrháme celé vetvičky mäty 15-20 ks alebo aj iné bylinky. Opláchneme, dáme do pohára, zalejeme litrom prevarenej vody, ktorá je mierne vychladnutá asi tak na 60°C, nakrájame celý citrón alebo pomaranč a necháme do druhého dňa postáť.

Ak máte citrón alebo pomaranč v bio kvalite, môžete ich nakrájať aj s poriadne vyumývanou šupkou, inak určite bez šupky. Ak je zmes dobre odstáta, pokračujeme: precedíme a nasypeme 1 kg hnedého cukru. Občas zamiešame.

Keď sa cukor rozpustí, sirup je hotový. Takto môžeme urobiť akýkoľvek sirup z byliniek – bazy, skorocelu, šalvie, repíka, ale aj z drobného ovocia ako sú ríbezle, čučoriedky, maliny. Uchovávame ho v chladničke, používame rozriedený vodou alebo sódou na letné nealko drinky.

Tento typ sirupu má oveľa viac vitamínov, pretože ich nezničíme varom. Len pozor, pretože rýchlejšie podlieha skaze, preto je potrebné vypiť ho do 1 mesiaca. Ešte raz opakujem: držíme ho v chladničke!

Zajtra začneme väčší bylinkový okruh, na rad príde nechtík lekársky.

 

Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 2.8.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>