Recept na džem s pridávaním cukru počas varenia

Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.

Stiahnite si TOP 3

Aktuálne informácie



Väčšina z nás má ten svoj recept a postup pri príprave džemov. Neviem ako u vás, u nás sa dáva cukor do ovocia, nechá sa postáť a potom to poctivo varíme a miešame. Dnes vám ponúkneme recept, v ktorom sa cukor pridáva až počas varenia.

Aj keď, niečo z neho treba dať ešte do zmesi predtým. Pokračuje zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová.  

Pred pridaním hlavného podielu cukru ovocie varíme s pridaním malého množstva cukru, aby sa uvoľnila väčšina pektínových látok z ovocia a zahustením sa zlepšuje pomer vody, pektínu a kyselín nevyhnutných na rôsolovatenie.

Zmes zahrievame do varu čo najrýchlejšie a potom udržiavame vo vare tak, aby bublalo čo najtichšie, teda na najnižšom možnom prívode tepla. Čiže na miernom ohni necháme našu zmes prebublať pokiaľ neusúdime, že je hustejšia.

Väčšina vody sa má odpariť pred pridaním hlavného podielu cukru. Po pridaní hlavného podielu cukru varíme prudko a čo najpresnejšie stanovíme čas, kedy je džem hotový.

Neustále si kontrolujeme hustotu vareného džemu tak, že kvapneme na malý tanierik za lyžičku džemu a necháme vychladnúť. Vychladnutá kvapka nám prezradí skutočnú hustotu džemu.

Ak používame kyselinu citrónovú, pridáme ju až ku koncu varu s cukrom, teda vtedy, keď džem je už takmer v správnej hustote.

Alebo to môžete robiť tak, že pridáte do ovocia všetok cukor naraz, necháte zovrieť vo veľkom hrnci, potom si naberačkou odoberáte do menšieho kastrólika a poctivo miešate na stredne silnom alebo slabom ohni, pokiaľ nebude džem hustý. Mal by sa vám oddeľovať od dna.

Je to trošku prácne, ale určite to stojí za to. 

 

Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 2.9.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>