Sterilizujeme papriku s cesnakom

Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.

Stiahnite si TOP 3

Aktuálne informácie



Máte chuť stále skúšať v zaváraní niečo nové? V tom prípade pre vás máme bleskový a veľmi dobrý recept na papriku s cesnakom. Ako na to, povie zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová.

Bielu alebo žltú hrubostennú papriku si najprv očistíme a predvaríme. Urobíme si nálev, na ktorý potrebujeme 1 liter vody, 80 g cukru, 25 g soli, 250 ml 8% octu a varíme 2 minúty.

Predvarené teda máme, môžeme začať napĺňať fľaše a sterilizovať.  Do 7 dcl pohárov naukladáme 4-6 bobuliek čierneho korenia, 4-6 bobuliek nového celého korenia, 3-4 plátky cibule, 2 strúčiky cesnaku a 1 zelerový list veľkosti otvoru pohára.

Predvarenú papriku plníme do pohárov tak, aby sa jej zmestilo čo najviac. Zalejeme horúcim nálevom 2,5 cm od okraja, pridáme 2 PL oleja a ešte horúce uzatvoríme.

Čo sa týka sterilizovania, nátury dôsledné sa pohrajú so °C, tie skúsenejšie sterilizujú najmä predpísaný čas. Vodu v sterilizačnom hrnci zohrejeme na 60 °C, vložíme poháre s paprikou a zvýšime teplotu na 85 °C.

Pri tejto teplote sterilizujeme 10 minút, potom hrniec odstavíme z platničky a poháre vyberieme. Necháme vychladnúť prikryté dekou, alebo inou prikrývkou. 

Zajtra budeme sterilizovať uhorky bez umelých konzervantov. 

 

Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 30.8.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>