Tip na zaváranie marhúľ, sliviek, broskýň a nektariniek

Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.

Stiahnite si TOP 3

Aktuálne informácie



Zaváranie je činnosť, ktorá nás stojí čas a energiu, a z ktorej máme úžitok najmä v zime. Niekoľko tipov, ako vylepšiť niektoré detaily v zaváraní, má zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová. Začneme marhuľami.

Ak marhule nie sú príliš šťavnaté, pri zaváraní môžete použiť v primeranom množstve sekt, víno, alebo hroznovú šťavu. Mäkké plody sú vhodné predovšetkým na džem, ktorý oceníte napr. pri pečení vianočného pečiva.

Marhule môžete pokojne kombinovať s jahodami a malinami. To je skôr tip pre experimentátorov, niet nad klasický marhuľový džem. A čo sa týka tých klasicky zaváraných marhúľ, sekt alebo víno pridávajte len za pár lyžíc.

Na rade sú slivky. Je fajn ich zbaviť pred zaváraním kôstok. Je to síce práca piplavá, ale potom ich nebudete musieť vypľúvať z koláča. Iné je, to celkom logicky, keď chceme mať džem. Pri príprave džemu slivky vykôstkujte a nakrájajte na kocky, pretože ich hrubšia šupka by sa nemusela rozvariť.

Slivky dobre ladia s jablkami ale aj s bobuľovým ovocím. V zime oceníte ich chuť, ak do zavárania pridáte voňavé korenie. Použiť môžete škoricu alebo aníz.

Čo sa týka jabĺk a hrušiek, kúpiť si ich môžeme celý rok, ale ak máte vlastné, nestriekané, je dobre ich pozavárať, nasušiť a urobiť z nich pyré. Vo všetkých prípadoch môžete toto ovocie kombinovať spolu.

A máme tu ďalšiu veľmi chutnú dvojicu. Broskyne a nektarinky olúpte. Šupka týchto plodov totiž farbí džem trošku do hneda a ak sa tomu chcete vyhnúť, naozaj ich olúpte. Aby ste sa príliš nenatrápili, ponorte ich na chvíľu do vriacej vody, potom šupku ľahšie stiahnete.

Broskyne a nektarinky pokojne kombinujte s marhuľami alebo bobuľovým ovocím.

Zajtra preberiem základ pri úspešnom zaváraní. 

 

Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 23.8.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>