Urobte si domácu vitamínovú bombu

Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.

Stiahnite si TOP 3

Aktuálne informácie



Na vlastnú jarnú zeleninu je priskoro, vitamíny nám po zime chýbajú, tak to napravíme veľkou nielen vitamínovou bombou, akou sú klíčky. Prečo by sme im mali venovať trochu pozornosti, povie zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová:

Sú plné vitamínov, minerálov a navyše ľahko stráviteľné, obsahujú množstvo aktívnych enzýmov, nukleových kyselín a vitamínu B12. Vysoký obsah antioxidantov v klíčkoch napomáha odstraňovať škody spôsobené voľnými radikálmi (látky, ktoré spôsobujú poškodenie buniek a urýchľujú proces starnutia).

Od obilných zŕn až po strukoviny a semienka, to všetko môžeme dať naklíčiť. Robíme to len s overenými produktami prírody a neexperimentujeme. Náš organizmus poteší lucerna, šošovica, aj fazuľka Mungo, či pohánka.

Keď semená klíčia, dochádza k veľkému nárastu živín, niekoľkonásobne. Tak poďme na to. Kúpime si špeciálnu nakličovaciu nádobu, alebo použijeme veľký pohár na zaváranie, prípadne plastovú misku.

Semienka dobre prepláchneme studenou vodou, nasypeme do nádoby, zalejeme niekoľkými centimetrami studenou prevarenou vodou, zakryjeme plátnom a necháme cez noc na teplom a tmavom mieste napučať. Na druhý deň prepláchneme semienka studenou vodou, necháme dobre odkvapkať, aby nesplesniveli a položíme do tmy.

Dvakrát denne ich takto prepláchneme až kým nezačnú klíčiť. Po tejto procedúre položíme klíčky na niekoľko hodín na svetlé miesto a takto sú pripravené na jedenie. Zvyšné klíčky, ktoré hneď nezjeme, skladujeme maximálne 2-3 dni vo vzduchotesnej nádobe v chladničke.

Na záver ešte malé upozornenie, aby vaša práca nevyšla navnivoč. Klíčky nesmú byť zaliate celé vodou, pretože by nám to splesnelo a takisto nemôžu byť v chlade, musia byť v teple, lebo by tam nevznikol proces nakličovania.

Zajtra ošetríme prútený nábytok.

 

Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 5.4.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>