Višne a orechy môžete mať aj v zime ako čerstvé

Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.

Stiahnite si TOP 3

Aktuálne informácie



Sezóna sa utešene rozbehla, tak verím, že oceníte malý mix konzervovania. Najprv šikovný tip, ako zamraziť višne, keď ich chceme mať aj v zime ako čerstvé.  Zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová.

Ak si dáte zamraziť višne, sú o 100 % lepšie ako kompót. Odkôstkujte ich, uložte do krabičiek napr. zo zmrzliny, každú vrstvu posypte kryštálovým cukrom, ideálne hnedým a navrch znova vrstvu ovocia a cukru.

Potom z toho môžete urobiť fantastické múčniky. Zostane vám farba, chuť, všetko ako pri čerstvom ovocí. Na štrúdle sú ale lepšie kompóty.

A teraz niečo drobné pre začínajúcich zaváračov a sterilizátorov. Zaváraniny si treba označiť štítkom s označením roku, kedy sme ich sterilizovali. Spotrebujte do 2 rokov, ak nie, radšej vyhodiť.

Na kovovom vrchnáku si urobte ostrejším nožom zárezy. Po treťom použití treba každé viečko vyhodiť.

Vieme ponúknuť ešte jeden super tip na skladovanie očistených orechov. Môžete ich sterilizovať a budú ako čerstvé. Tu je postup: ak chcete mať orechy stále čerstvé poruke, dajte ich do pohára, uzavrite viečkom a v rúre sterilizujte.

Do pohára treba dať čo najviac orechov, uzavrieť a dať do rúry na 170°C na 10 minút. Potom sa rúra vypne a orechy sa v nej nechajú vychladnúť. Musíte ich však vkladať do studenej rúry.

Zajtra budeme robiť džem. 

 

Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 1.9.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>