Višne a orechy môžete mať aj v zime ako čerstvé
Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.
Vyhľadávanie
Aktuálne informácie
Sezóna sa utešene rozbehla, tak verím, že oceníte malý mix konzervovania. Najprv šikovný tip, ako zamraziť višne, keď ich chceme mať aj v zime ako čerstvé. Zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová.
Ak si dáte zamraziť višne, sú o 100 % lepšie ako kompót. Odkôstkujte ich, uložte do krabičiek napr. zo zmrzliny, každú vrstvu posypte kryštálovým cukrom, ideálne hnedým a navrch znova vrstvu ovocia a cukru.
Potom z toho môžete urobiť fantastické múčniky. Zostane vám farba, chuť, všetko ako pri čerstvom ovocí. Na štrúdle sú ale lepšie kompóty.
A teraz niečo drobné pre začínajúcich zaváračov a sterilizátorov. Zaváraniny si treba označiť štítkom s označením roku, kedy sme ich sterilizovali. Spotrebujte do 2 rokov, ak nie, radšej vyhodiť.
Na kovovom vrchnáku si urobte ostrejším nožom zárezy. Po treťom použití treba každé viečko vyhodiť.
Vieme ponúknuť ešte jeden super tip na skladovanie očistených orechov. Môžete ich sterilizovať a budú ako čerstvé. Tu je postup: ak chcete mať orechy stále čerstvé poruke, dajte ich do pohára, uzavrite viečkom a v rúre sterilizujte.
Do pohára treba dať čo najviac orechov, uzavrieť a dať do rúry na 170°C na 10 minút. Potom sa rúra vypne a orechy sa v nej nechajú vychladnúť. Musíte ich však vkladať do studenej rúry.
Zajtra budeme robiť džem.
Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 1.9.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>