Vyrobte si s nami domáce maslo a svoj vlastný syr

Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.

Stiahnite si TOP 3

Aktuálne informácie



Domáce potraviny sú v kurze - nemusíte si ich kupovať, niektoré si viete urobiť aj doma. Dnes si teda vyrobíme domáce maslo a syr. Ako budete počuť od zberateľky domácich receptov Miriam Štolfovej, na výrobu vlastného masla toho veľa nepotrebujete.

Potrebujeme 250 ml smotany na šľahanie. To je všetko. Zato výroba, tá vám minimálne posilní bicepsy.

Smotanu nalejeme do pohára s viečkom (najlepšie klasického zaváraninového pollitrového pohára) a trasieme, kým sa nám smotana nerozdelí na maslo a cmar.

Budeme počuť, že hrudka masla už búcha na steny pohára. Vtedy cmar vylejeme do iného pohára. Kto má rád, môže ho vypiť, je veľmi výživný.

Maslo zalejeme vodou a ešte poriadne vytrasieme, aby z neho vyšiel aj posledný cmar. Ešte raz vytrasieme s vodou a môžeme natierať na chlieb, alebo použiť do varenia.

O niečo náročnejšia je výroba vlastného syra. Potrebujeme: 5 l domáceho kravského, alebo kozieho mlieka a syridlo. Mlieko zohrejeme na teplotu asi 40 – 45 °C. Následne pridáme syridlo (množstvo podľa druhu syridla – návod je vždy uvedený na obale, je potrebné sa pri výrobe syra riadiť predovšetkým podľa návodu).

Mlieko sa zrazí, čo trvá asi trištvrte hodinu. Zrazené mlieko pokrájate zvrchu nožom a potom rukami prevzdušňujete, aby sa zo syra uvoľnila tekutina zvaná srvátka.

Keď to máme, celú zmes prelejeme cez plienku a necháme ju v nej odkvapkať podľa možnosti do ďalšieho dňa – nad hrncom, nad vaňou, ako vám to prevádzkové možnosti doma dovolia.

Malo by to však byť na chladnom mieste. Postupom času si môžete tento syr vylepšovať bylinkami alebo korením. 

 

Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 6.10.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>