Zaváranie so soľou

Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.

Stiahnite si TOP 3

Aktuálne informácie



Zaváranie - to by mohla byť téma až do konca roka. My sa sústredíme na nové zaváracie zážitky, a tak isto máme aj niekoľko vylepšení. Dnes budeme zavárať len so soľou. Zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová.

Cukor sa používa na zaváranie iba od doby Márie Terézie, predtým sa odpradávna na konzervovanie a zaváranie potravín používala výlučne soľ. Tak si naši predkovia nekazili zuby a nepriberali.

Keď to zvládli naši predkovia, zvládneme to aj my. Najprv zavaríme kompót. Ovocie dáme do pohára, zalejeme vodou tak do 3 štvrtín pohára, pridáme štipku soli, zaviečkujeme a dáme sterilizovať na 20 minút pri 100 °C.

Ak chcem urobiť džem, ovocie dáme na plech, posypeme ho max. 2 dkg morskej soli, pokvapkáme napr. jablčným octom a dáme pomaly piecť do rúry na tak dlho, kým sa voda odparí. Potom všetko rozmixujeme, horúce naložíme do pohárov, otočíme hore dnom, aby sa prichytili viečka, prípadne krátko zasterilizujeme.

Bude to sladké, vážne, len to bude chvíľu trvať. Soľ vytiahne cukor z ovocia, čo trvá asi mesiac. To aby ste neboli sklamaní, ak vám nechytí viečko a budete ochutnávať. 

Je to zdravé a najlacnejšie zaváranie, aké poznám. Ovocie je prirodzene sladké v čase, keď prirodzene dozrie. Spravidla platí, že čím je sladšie ovocie, tým treba na uvoľnenie sladkej chuti menej soli a naopak.

Pozor, pri kompóte to ale veľmi neplatí. Šťava bude mať slanú príchuť, ale samotné ovocie bude sladké, výborné do koláčov. Ak váhate, akú soľ použiť, skúste tú, ktorú označujú ako morskú, mala by mať viac minerálov. 

 

Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 22.8.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>