Pesto z medvedieho cesnaku
Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.
Vyhľadávanie
Aktuálne informácie
Medvedí cesnak nájdete len na jar v tienistých častiach lesa prevažne v južnejších častiach krajiny. Nájdu sa, samozrejme aj na severe lokality, kde sa dá nájsť v prírode. Prípadne si ho môžete pestovať na záhrade ako to robíme my na Liptove.
Na pesto potrebujete:
- hrsť listov medvedieho cesnaku
- hrsť orieškov (jedno aké...ideálne píniové+kešu+vlašské)
- trochu kvalitného oleja
- soľ podľa chuti
Všetky ingrediencie dáme do mixéra, dobre zmixujeme a vložíme do skleného pohára.
To je celé :)
Uchovávame v chladničke alebo chladnej komore.
Tipy:
- ORECHY: Ak použijete kešu oriešky, pesto bude príjemne sladké. ChUť orechov ovplyvní výslednú chuť pesta, Preto odporúčam také orechy, aké máte radi. Môžu byť aj mandle, prípadne kokos (áno, aj kokos je orech). Ak nemáte žiadne orechy poruke, urobte pesto bez orechov. Aj tak bude mňam.
- OLEJ: Aj chuť použitého oleja ovplyvňuje chuť pesta. Môžete použiť akýkoľvek za studena lisovaný. V krajnom prípade aj obyčajný repkový, ak nemáte fajnový olej práve doma. Pre zaujímavú chuť odporúčam použiť ľanový, kokosový, prípadne olej z vlašských orechov. Ale najčastejšie používaný je klasický olivový za studena lisovaný.
- SOĽ: Ja používam himalájsku ružovú. Zdá sa mi najlepšia do pesta. Nerobte si však starosti, ak ju doma nemáte. Dobre poslúži aj obyčajná biela prešovská :)
- MEDVEDÍ CESNAK: Ideálne ak robíte pesto hneď po zbere, vtedy je čerstvé a chrumkavé. Obsahuje dostatok vody, preto potrebujete menej oleja na vláčnu konzistenciu. Ak robíte pesto až druhý deň po zbere, lástky budú zavädnuté a teda budú obsahovať menej vody. Aby bola konzistencia vláčna, použite viac oleja.