Ako bleskovo ošúpať cesnak a neplakať nad cibuľou

Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.

Stiahnite si TOP 3

Aktuálne informácie



Dnes zamierime do kuchyne k cesnaku a cibuli. Je to zelenina využívaná vo veľkom, tak verím, že sa vám naše tipy budú hodiť. Ak vás čaká šúpanie veľkého množstva cesnaku, skvelý trik poradí zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová.

Ako ľahko ošúpeme cesnak: dajte strúčiky na chvíľočku do vriacej vody. Potom pôjdu šupky dolu jedným ťahom. Veľmi jednoduché a účinné najmä vtedy, keď sa ponáhľate.

Ak nechcete cesnak kúpať vo vriacej vode, namočte ho do vlažnej vody večer predtým, ako ho budete šúpať. Za noc sa pekne odmočí a šupku takisto ošúpete jedným ťahom.

Na rade je cibuľa. No chceme sa vyhnúť najmä uplakanému krájaniu, takže tip prvý: pred krájaním cibule navlhčite dosku na krájanie. Éterické oleje z cibule vám potom nebudú toľko stúpať do očí.

Používajte zásadne ostrý nôž, inak budete musieť pri krájaní nôž viac pritlačiť a tým sa rýchlejšie uvoľnia nepríjemné štipľavé zložky.

Je ešte jeden spôsob: keď krájate cibuľu, vložte si do úst polievkovú lyžicu tak, aby vám jej vypuklá strana kopírovala podnebie. Vyzerá to prečudesne a namiesto sĺz vám budú tiecť slinky, ale funguje to.

Ďalší tip je odkladačný: ak vám zvýšila polovica cibule, vydrží vám 5 dní v chladničke ako čerstvá, keď ju na mieste rezu potriete maslom a zabalíte do alobalu. A okrem toho, keď je cibuľa priamo z chladničky, alebo ju pred krájaním vložíte do mrazáku, bude menej štípať.

A na záver tu máme niečo pre labužníkov: pri pražení vám cibuľa pekne zhnedne, ak ju pred pražením poprášite hladkou múkou, vtedy bude aj krásne chrumkavá. Takto si môžete pripraviť aj cibuľové kolieska, obaľte ich v hladkej múke a nebudete sa ich vedieť dojesť.

Zajtra budeme čistiť tapety a zbavovať sa samolepiek. 

 

Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 3.11.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>