Niekedy začiatkom, v teplejších oblastiach po polovici septembra, začnú paradajkové kríčky schnúť a je jasné, že sa končí ich životnosť napriek tomu, že sú ešte plné zelených paradajok.
Sú cibule a cibuľky, ktoré z nejakého dôvodu nemožno sušiť. Aj tak si ich môžeme odložiť na zimu. Cibuľu skaramelizujeme a potom ju zamrazíme. Ako na to, povie zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová.
Keď už sme tú cibuľu tak poctivo okopávali a starali sa o ňu, mali by sme si ju aj dobre uskladniť. Nie je to žiadna veda, aj keď na niektoré veci si treba dať pozor - najmä na vlhkosť. Svoje tipy prezradí zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová.
Väčšinou zelenú fazuľku zavárame alebo mrazíme. Máme však ešte jednu možnosť. Sušenie fazuľkových strukov je veľmi stará a dobrá forma ich konzervovania.
Aj keď sú rôzne korenia a konzervačné zmesi najmä jednoduché na prípravu, možno stojí za to, aby ste si svoje zmesi namiešali sami. Dnes teda zakonzervujeme uhorky bez kupovaných zmesí.
Máte chuť stále skúšať v zaváraní niečo nové? V tom prípade pre vás máme bleskový a veľmi dobrý recept na papriku s cesnakom. Ako na to, povie zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová.
Huby môžeme sušiť, zavárať, ale aj mraziť. Mrazené huby si dokážu zachovať všetko, čo má správna huba mať, takže ak máte v mrazničke dosť miesta, môžeme sa do toho pustiť. So zberateľkou domácich receptov Miriam Štolfovou.
Teplým dňom ani zďaleka nie je koniec, každý sa s horúčavami vyrovnávame po svojom. Niekoľko rád nám ponúkne aj zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová.
Cesnak je zdravý a ak ho dobre zakonzervujete, budete mať z neho osoh niekoľko mesiacov. Pre niekoho je zber cesnakových výhonkov dávnou minulosťou, ale v niektorých oblastiach by ste to ešte mohli stihnúť. Zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová:
Opuchli vám oči? Ak je to od únavy, alebo po prebdenej noci, vieme si s tým poradiť. Väčšinu pomocníkov máme v chladničke alebo v špajzi. Máme aj niečo na oči podráždené. Pokračuje zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová.
Dnes vytiahneme do boja proti voškám. Nie je to až taký márny boj, ako proti slizniakom, máme totiž niekoľko možností, ako na tie malé potvory, ktoré nám vedia zlikvidovať najmä mladé stromy a kríky.
Myslíte si, že dobrý odličovač musí byť mastný a len z drogérie? Nemusí. Odličovače nájdete aj v prírode alebo v chladničke. Stačí to len vyskúšať. Máme tipy pre všetky typy pleti. Najprv očista tváre, hovorí zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová:
Pesto je vynikajúca vec na špagety, do omáčok, ale aj na potretie zapekaných bagiet. A najlepšie na tom všetkom je to, že si ho vieme vyrobiť aj sami. My vám však ponúkneme recept na pesto zo žihľavy. Čo potrebujeme, povie zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová.
Hneď na úvod treba povedať, že vďaka dnešným tipom sa vám vlasy nezafarbia z hnedej na blond, vieme však niečo urobiť s odtieňom prírodným spôsobom. Začneme blonďavým prelivom. Zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová:
O mimoriadne liečivých účinkoch žihľavy sme hovorili včera, dnes vám dáme niekoľko tipov na to, ako ich môžete využiť. Opäť si urobíme žihľavový čaj, ale tentoraz to nebude z listov. Zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová:
Kúpili sme si nové topánky. To je určite dôvod na radosť, ktorú nám môže trošku pokaziť fakt, že nám zvnútra farbia ponožky. Ak sa nechystáme vyzúvať sa, vôbec nás to nemusí trápiť. Ale asi bude lepšie vypočuť si radu od zberateľky domácich receptov Miriam Štolfovej.
Pokašliavate? Môžete si na to pár dní naordinovať čaj zo šalvie alebo materinej dúšky, existujú aj radikálnejšie riešenia. Zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová nedá dopustiť na pevnú súčasť lekárničiek našich babičiek.
V horúcich letných dňoch je dobré konzumovať ochladzujúce potraviny. Niektoré z nich Vás možno prekvapia (káva, čaj, čokoláda), avšak fungujú rovnako ako zakysané výrobky (kefír, jogurt, zákys), ostré
Ak budeme cestovať lietadlom s nádchou, pri pristávaní nám zaľahnú uši, príšerne začne bolieť hlava a pridá sa silné bodavé pichanie v ušiach. Tento neznesiteľný stav musíme vydržať niekedy aj pol hodiny.