Ako si vybrať v obchode tú najčerstvejšiu zeleninu
Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.
Vyhľadávanie
Aktuálne informácie
Dnes budeme loviť zeleninu - na pultoch, v košíkoch aj v debničkách. Zopár rád, ako si doniesť domov peknú čerstvú zeleninu, ktorá dlhšie vydrží, sa totiž vždy zíde. Zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová.
Sviežosť na prvý pohľad nestačí. Venujte zelenine aj druhý pohľad.
Keď šalát chytíte do ruky, musí byť pevný. Otočte ho a skontrolujte rez a spodné lístky. To, že je rez hnedý, nevadí. Dôležité je, aby spodné lístky neboli hnedé a nahnité.
Ak si kladiete do košíka balený šalát, vezmite si ten zvnútra nezarosený. Každý balíček skontrolujte najmä zo spodnej strany. Ak je suchý, tak šup s ním do košíka. To isté platí aj pre balenú zeleninu/ovocie: mrkvu, brokolicu, špenát, jablká v igelitovom vrecku.
Pri výbere paprík a cukiet siahnite po tých, ktoré majú tvrdú špičku, vydržia dlhšie ako ostatné. Reďkvičky sú lepšie, keď sú menšie, tak do priemeru 2 cm. Väčšie sa vám väčšinou rýchlo zošúveria a niekedy bývajú zvnútra s dutinkami.
Jablká vyberajte s matnou a drsnou šupkou, pri dotyku by prst nemal kĺzať po šupke. Ak jablká majú mastný povrch sú staré.
A ešte tu máme jeden dobrý tip na dlho chrumkavý šalát: umyte ho, vysušte na utierke a potom ho uložte do uzatvorenej nádoby. Na spodok nádoby dajte 1-2 servítky a každé dve vrstvy šalátu preložte servítkou, tá odoberie nadbytočnú vlhkosť a šalát nezačne hniť.
Servítky vymeňte raz za 2-3 dni. To isté platí aj pre reďkovky, stopkový zeler, zelenú cibuľku, fenikel.
Je pravda, že vám to zaberie dosť času, ale takto uloženú zeleninu máte vždy po ruke a stačí už potom len pár minút na prípravu šalátu.
Zajtra sa budeme venovať našim rukám.
Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 31.5.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>