Čistíme kôru z chemicky ošetrených citrusov
Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.
Vyhľadávanie
Aktuálne informácie
Je veľa receptov, do ktorých dávame kôru z citróna alebo pomaranča. Kôru na kúsky alebo rozdrvenú na prášok dostať aj u nás, nie vždy máme túto ingredienciu po ruke. Ak máte doma toto ovocie, môžete kôru použiť. Otázkou však zostáva, čo s tými stopami po postrekoch.
Vyčistíme to. Je niekoľko spôsobov, ako na ten prvý, povie zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová. Potrebujeme 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy, 2 polievkové lyžice jedlej sódy a asi 2 a pol dcl vody.
Druhý roztok na čistenie citrusovej kôry je veľmi podobný. Jedlú sódu však nahradíme octom. Potrebujeme 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy, 2 polievkové lyžice bieleho octu a 2 a pol dcl vody. V obidvoch prípadoch ingrediencie premiešame a čistič je hotový.
A ešte tu máme jeden spôsob: úplne najjednoduchší spôsob je, keď zmiešate vlažnú vodu s octom – odporúčam 3diely vody a 1 diel octu. Všetky tri spôsoby sú veľmi účinnou cestou na to, aby ste z kôry citrusov odstránili chemikálie. Vo všetkých 3 prípadoch dôsledne kôru vydrhneme.
V niektorých kuchárskych knihách sa dočítame, že kôru chemicky ošetrených citrusov môžeme použiť po krátkom 30-90 sekundovom povarení vo vriacej vode. Vraj to stačí na zníženie koncentrácie chemikálií na prijateľné množstvo.
Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 21.9.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>