Drobné tipy pri zaváraní
Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.
Vyhľadávanie
Aktuálne informácie
Každý začiatočník má prirodzený rešpekt pred zaváraním. A pritom to nie je až taká veda. Napriek tomu, že sa všetky príručky a návody predháňajú v informáciách typu: voda môže byť zohriate len na 60 stupňov, každé 2 minúty merajte teplotu teplomerom...
Vôbec to tak nemusíte robiť. U nás doma sa teplotou nikdy nezaťažujeme, jediné, čo sa mení v závislosti od surovín, je dĺžka sterilizovania a funguje to. Ďalšie rady má pre vás zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová.
Na dno zaváracieho hrnca vyloženého mriežkou alebo utierkou naskladajte poháre a zalejte ich najmenej do polovice ale najviac do 2/3 výšky vodou.
Pokiaľ použijete teplý nálev, môže byť voda v hrnci horúca. Podstatne tak skrátite dobu potrebnú k zahriatiu na teplotu k sterilizácii, a tak uchováte viac cenných látok. Hrniec zakryte pokrievkou.
Ak máte doma viac miesta, poháre môžete nechať vychladnúť pod dekou, alebo len tak bez všetkého. Ak miesto nemáte a pohárov je veľa, dá sa to urýchliť.
Po skončení sterilizácie vyberte poháre na podložku, ktorá nesmie byť studená, tiež ich môžete opatrne ochladiť dolievaním studenej vody priamo do hrnca. Pozor, voda nesmie prísť priamo na poháre, pretože by praskli. Poháre so skrutkovacím uzáverom po vybratí z hrnca dotiahnite.
A teraz overovacia klasika: po ochladení otočte poháre dnom hore, tak overíte tesnosť viečok. Takisto môžete po nich poklopkať, ak budú vydávať dutý plechový zvuk, tak aj pekne tesnia.
Keď poháre ochladnú, označte ich etiketou s názvom výrobku a dátumom výroby. Potom poháre uložte v suchu a chlade.
Zaváraniny v komore občas prezrite. Pokiaľ natrafíte na pleseň alebo jej zárodky, vypuknuté viečka a pod. pohár a jej obsah odstráňte a určite vyhoďte. Zaváraniny skladujeme 2 roky.
Zajtra budeme konzervovať huby.
Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 25.8.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>