Kapucínka na chlieb či do šalátu
Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.
Vyhľadávanie
Aktuálne informácie
Včera sme si vyrobili tinktúru z kapucínky väčšej - tinktúru, ktorá pôsobí mimoriadne presvedčivo na podporu imunity. Ak ste to nezaregistrovali, návod nájdete na našom webe.
Dnes sa pozrieme na ďalšie možnosti, ako ešte môžeme využiť liečivé účinky tento peknej letničky. Zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová.
Lístočky sa dajú nakrájať a použiť do zeleninového šalátu, kvietky sú veľmi chutné, chutia zhruba ako reďkovka – také sladkasté sú a oni sú aj pekné, takže aj na ozdobu akéhokoľvek jedla, šalátov, alebo len tak si zobnúť. Alebo aj na chlieb s nejakou pomazánkou, na to sa môže tiež dať.
Tá kapucínka má naozaj veľmi široké využitie a zároveň má aj antibiotické účinky. Áno, je možno trošku nezvyčajné prechádzať sa po záhrade a odkusovať rastlinkám kvety. Ale prečo to neskúsiť?
Jar sa blíži a ak si vysadíte kapucínku väčšiu, budete z nej mať veľa úžitku. Je lepšie začať pomaly pridávať lístky do šalátov a potom sa môžete s chuťou vrhnúť aj na tie kvety. Majú veľmi podobné vlastnosti ako ďalšia známa liečivá rastlina.
Podobne ako kapucínka sa dá použiť aj cesnak. Takisto sa dá urobiť aj cesnaková tinktúra, ale pokiaľ má niekto nízky tlak – ja teda naozaj ten cesnak nemusím, pretože naozaj ten tlak mám nízky – využívam radšej kapucínku. Ale tie účinky sú veľmi podobné. Ak vám napríklad spôsobuje surový cesnak ťažobu na žalúdku, už viete, čím ho môžete výborne nahradiť.
V týchto dňoch sa po Slovensku preháňal vietor s veľkou chuťou. Ak vám nafúkalo do uší, v pondelok poradíme, čo s tým.
Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 12.2.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>